Chleb bezglutenowy

Opublikowano: 09.06.2021 r.
Mąka ryżowa, mąka ziemniaczana i drożdże suche – to trio tworzy podstawę naszego chleba bezglutenowego. Dodatek proszku do pieczenia i soku z cytryny sprawia, że chleb rośnie jeszcze lepiej i ma delikatniejszą strukturę. Taki zestaw składników gwarantuje lekki, a jednocześnie smaczny wypiek dla każdego.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka ryżowa - 400 g
- Mąka ziemniaczana - 100 g
- Drożdże suche - 12 g (1 łyżka)
- Proszek do pieczenia - 4 g (1 łyżeczka)
- Sok z cytryny - 5 ml (1 łyżeczka)
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka keksowa
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj ze sobą 2 szklanki ciepłej wody, drożdże i cukier. Tak by cukier się rozpuścił.
- Do miski dodaj mąkę ziemniaczaną i ryżową, proszek do pieczenia, sól i sok z cytryny. Całość wymieszaj dobrze łyżką. Ciasto powinno być dość gęste, jeśli nie jest dodaj więcej mąk.
- Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
- Zostaw ciasto w foremce jeszcze na 15 minut.
- Chleb piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50 minut.
Komentarz dietetyka
To świetna opcja dla osób, które mają alergię lub nietolerancję glutenu. Jednak powinny na niego uważać osoby z cukrzycą i insulinoopornością, gdyż ma wysoki indeks glikemiczny.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny