Chleb bananowy Thermomix
Opublikowano: 20.12.2021 r.
Banany, masło, jajka i mąka pszenna to główni bohaterowie przepisu na chleb bananowy z Thermomixu. Dodaj do nich trochę cukru, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, a po chwili w piekarniku masz pyszny, wilgotny wypiek, który pachnie obłędnie. Wystarczy jeszcze obsypać blaszkę bułką tartą, by nic nie przywarło.
Składniki dla 10 porcji:
- Banan - 500 g (4 duże sztuki)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Jajko - 2 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Proszek do pieczenia - 10 g (2 płaskie łyżeczki)
- Soda oczyszczona - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Bułka tarta - 20 g (do obsypania blaszki)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, blaszka keksowa, thermomix
Przepis krok po kroku
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
- Foremkę posmaruj masłem i obsyp bułką tartą.
- Banana obierz ze skórki i pokrój w plastry.
- Do naczynia miksującego dodaj wszystkie składniki oraz szczyptę soli.
- Składniki miksuj 20s/obroty 5.
- Masą bananową przelej do keksówki.
- Ciasto piecz przez około godzinę. Ciasto sprawdzaj przy pomocy wbijania w niego patyczka - patyczek po wyciągnięciu powinien być suchy.
- Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Chlebek bananowy to doskonała propozycja na wykorzystanie przejrzałych bananów. Ciasto to będzie stanowiło również doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin, dlatego warto włączyć go do swojej diety.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny