Chleb arabski

Opublikowano: 16.07.2021 r.
Drożdże suche, mąka pszenna i oliwa z oliwek – to fundamenty idealnego chleba arabskiego. Dodaj do tego odrobinę soli i cukru, a masz wszystko, czego potrzeba, by wyczarować ten pyszny, miękki i puszysty specjał. Idealny do falafeli, hummusu czy po prostu jako przekąska.
Składniki dla 8 porcji:
- Drożdże suche - 7 g (1 saszetka)
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (ok. 3,5 szklanek)
- Sól - 5 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Mąkę, sól i drożdże wymieszaj w misce.
- W szklance ciepłej wody rozpuść cukier i dodaj do suchych składników.
- Całość zagniataj ręcznie ok. 5 min, do otrzymania jednolitego, elastycznego ciasta.
- Odstaw do wyrośnięcia na 2-3 godziny.
- Wyrośnięte ciasto podziel na ok.8 części i każdą cienko rozwałkuj.
- Placki piecz ok. 7 minut w 230 stopniach
Komentarz dietetyka
Chlebek arabski nie jest przekąską bogatą w witaminy i składniki mineralne, a jednocześnie jest stosunkowo kaloryczny oraz posiada wysoki indeks glikemiczny. Dlatego powinien stanowić okazjonalne urozmaicenie diety, a nie jej podstawę.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk