Chipsy z tortilli

Opublikowano: 18.10.2021 r.
Tortilla i oliwa z oliwek – to wszystko, czego potrzebujesz, żeby wyczarować smakowite chipsy z tortilli! Banalnie prosty przepis, który wymaga minimum składników, a efekt końcowy to chrupiące i pyszne przekąski. Idealne na małą imprezę czy wieczór filmowy. Dzięki oliwie z oliwek mają wyjątkowy smak i są zdrowszą alternatywą dla tych sklepowych.
Składniki dla 1 porcji:
- Tortilla - 62 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, papryka słodka, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek, blacha do pieczenia 30x38
Przepis krok po kroku
- Placek tortilli pokrój na 4 paski.
- Z pasków wykrój trójkąty.
- Wymieszaj oliwę z przyprawami: po pół łyżeczki soli, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano i czosnku granulowanego.
- Wycięte trójkąty smaruj przygotowaną pastą z przypraw.
- Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz 13 minut w 160 stopniach.
- Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj chwilę aż chipsy stwardnieją i staną się bardziej chrupiące.
Komentarz dietetyka
Domowe chipsy wyróżnia przede wszystkim to, że są pieczone. Z dodatkiem ulubionych przypraw i oliwy zasmakują każdemu, kto chciałby zrezygnować z niezdrowych, sklepowych chipsów.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk