Chipsy z soczewicy
Opublikowano: 02.11.2021 r.
Soczewica czerwona, mąka orkiszowa, olej rzepakowy i jajko – to właśnie te składniki, dzięki którym powstają chrupiące i zdrowe chipsy z soczewicy. Wystarczy kilka minut, a z prostego zestawu produktów wyczarujesz smaczną przekąskę, która idealnie sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki dla 4 porcji:
- Soczewica czerwona - 300 g (z puszki)
- Mąka orkiszowa - 30 g
- Olej rzepakowy - 500 ml (do smażenia)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - sól, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, malakser
Przepis krok po kroku
- Soczewicę umieść w malakserze, dodaj jajko, mąkę i przyprawy.
- Rozdrobnij, aż powstanie gładka masa.
- W garnku lub na wysokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy.
- Łyżką nakładaj porcję ciasta na chipsy i smaż, aż będą złote.
- Odsącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.
Komentarz dietetyka
Chipsy z soczewicy to świetna i zdrowa przekąska. Chipsy nie są produktem niskokalorycznym, dlatego nie powinny ich spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Smażone chipsy nie będą także dobrą propozycją dla osób z problemami z woreczkiem żółciowym.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny