Chipsy z jarmużu
Opublikowano: 27.05.2021 r.
Jarmuż i oliwa z oliwek to duet, który sprawi, że Twoje przekąski nabiorą całkiem nowego wymiaru. Przekształć te proste składniki w chrupiące chipsy, które są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Wystarczą tylko jarmuż i kilka łyżek oliwy, a resztę roboty zrobi piekarnik.
Składniki dla 2 porcji:
- Jarmuż - 150 g (1 paczka)
- Oliwa z oliwek - 45 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, papryka słodka, mielony czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Jarmuż opłucz i porwij na mniejsze części. Powycieraj i włóż do dużej miski.
- W miseczce zmieszaj oliwę z solą, czosnkiem i papryką. Dokładnie wymieszaj.
- Oliwę wlej do jarmużu i wymieszaj całość ręką.
- Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej liście jarmużu, by nie stykały się ze sobą.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 7-8 minut.
Komentarz dietetyka
To świetna i zdrowsza alternatywa dla chipsów ze sklepu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny