Chipsy z buraka
Opublikowano: 14.05.2022 r.
Burak i oliwa z oliwek - to właśnie te dwa produkty tworzą pyszne i zdrowe chipsy z buraka. Dzięki prostocie składników zrobisz je szybko i bez zbędnego bałaganu. Idealnie skrojone, cienkie plasterki buraka obtaczane w aromatycznej oliwie, a potem pieczone na chrupko - na pewno staną się hitem każdego spotkania!
Składniki dla 2 porcji:
- Burak - 300 g (3 małe sztuki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Buraki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na cienkie plastry.
- Buraki skrop sokiem z cytryny, oliwą z oliwek oraz dopraw do smaku przyprawami.
- Przygotowane buraki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzej do 150 st. C, ustaw program termoobieg.
- Buraki piecz przez około 30 minut.
- Po tym czasie chipsy wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Chipsy z buraka to doskonały zamiennik gotowych chipów. Wykonanie ich w piekarniku sprawia, że zawierają mniej kalorii, a samodzielne przyprawienie przyczynia się do mniejszej zawartości soli.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny