Chipsy paprykowe

Opublikowano: 25.07.2021 r.
Ziemniaki i oliwa z oliwek to dwie najważniejsze rzeczy, które będziesz potrzebować do zrobienia domowych chipsów paprykowych. Młode ziemniaki i trochę oliwy – to naprawdę wystarczy, by przygotować prostą, a jednocześnie pyszną przekąskę idealną na wieczorne chrupanie przed telewizorem.
Składniki dla 2 porcji:
- Ziemniaki młode - 225 g (3 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma, papryka wędzona, papryka ostra
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, mandolina do warzyw
Przepis krok po kroku
- Ziemniaki umyj i pokrój na mandolinie lub nożem na cienkie plasterki.
- W misce wymieszaj oliwę z 2 łyżeczkami słodkiej papryki, po 1 łyżeczce ostrej i wędzonej papryki, 0,25 łyżeczki pieprzu, 1,5 łyżeczki kurkumy i szczyptą soli.
- Ziemniaki bardzo dokładnie wymieszaj z przyprawami i zostaw na 30 minut, żeby przeszły przyprawami.
- Rozgrzej piekarnik do 200 C.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż plasterki ziemniaków i piecz w 200 C około 10-20 minut, zależnie od grubości ziemniaków.
Komentarz dietetyka
Chipsy nie zawierają laktozy, ani glutenu.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny