Chipsy domowe
Opublikowano: 17.06.2022 r.
Ziemniaki średnie i olej rzepakowy to wszystko, czego potrzebujesz, żeby zrobić genialne domowe chipsy. Ten przepis jest prosty jak budowa cepa, a efekt? Chrupać będzie aż miło! Wystarczy kilka ziemniaków i odrobina oleju, by stworzyć przekąskę, którą wszyscy uwielbiają.
Składniki dla 2 porcji:
- Ziemniaki średnie - 540 g (6 sztuk)
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, pędzelek, ręcznik papierowy
Przepis krok po kroku
- Nagrzej piekarnik do 170 stopni.
- Ziemniaki obierz i umyj. Osusz ręcznikiem papierowym ziemniaki.
- Pokrój ziemniaki w bardzo cienkie plasterki, około 1 mm. Osusz ponownie plasterki ręcznikiem papierowym z nadmiaru wilgoci.
- Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Na papier wlej połowę oleju i rozprowadź go po całym papierze z użyciem pędzelka.
- Ułóż plasterki ziemniaka na blasze, jeden obok drugiego. Wierzch posmaruj pozostałym olejem.
- Piecz przez około 50-60 minut w piekarniku. W połowie czasu obróć plasterki na drugą stronę.
Komentarz dietetyka
Z witamin ziemniaki zasobne są witaminę C. W zależności od wieku bulwy mogą jej mieć więcej (młode) lub mniej (starsze ziemniaki).
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk