Chińszczyzna

Opublikowano: 01.06.2022 r.
Piersi kurczaka, kolorowe papryki, chrupiące marchewki i aromatyczny olej sezamowy – te składniki sprawią, że twoja chińszczyzna będzie pełna smaku i kolorów. Do tego grzyby mun i czerwona cebula dodadzą nieco wyrazistości, a idealnie ugotowany ryż jaśminowy będzie doskonałym dopełnieniem tego dania.
Składniki dla 6 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 800 g
- Marchewka - 300 g (2 duże sztuki)
- Papryka zielona - 200 g (1 mała sztuka)
- Papryka czerwona - 200 g (1 mała sztuka)
- Grzyby mun suszone - 50 g
- Cebula czerwona - 200 g (1 duża sztuka)
- Olej sezamowy - 100 ml
- Sezam nasiona - 100 g
- Ryż jaśminowy - 400 g
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, papryczka chilli świeża, przyprawa pięć smaków
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, wok
Przepis krok po kroku
- Ryż umieść w garnku i wlej wodę. Wsyp sól i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Wodę po gotowaniu ryżu odlej do miseczki.
- Pierś z kurczaka pokrój w paski.
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Obierz marchew ze skórki i pokrój w paski.
- Oczyść paprykę z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
- Posiekaj papryczkę chilli razem z nasionami.
- W woku rozgrzej olej sezamowy i zeszklij cebulę.
- Do patelni dodaj pierś z kurczaka oraz sos sojowy i przyprawę pięć smaków. Dodaj posiekane warzywa oraz grzyby Mun i podsmaż.
- Wlej wodę z gotowania ryżu i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Dopraw całość papryką słodką i solą oraz pieprzem.
- Wymieszaj składniki z ryżem i podawaj w głębokim talerzu.
Komentarz dietetyka
Chińszczyzna to bardzo dobre źródło pełnowartościowego białka. Chińszczyzna zawiera dużą ilość błonnika pokarmowego. Sprawdza się idealnie w dietach redukcyjnych. Ryż biały zamienić można na pełnoziarnisty.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny