Chińska surówka z białej kapusty

Opublikowano: 13.08.2023 r.
Kapusta biała, marchewka i cebula to główne składniki chińskiej surówki, która dzięki octowi ryżowemu nabiera wyjątkowego smaku. Do tego olej rzepakowy, cukier i odrobina czosnku sprawiają, że całość jest zaskakująco pyszna i prosta w przygotowaniu. Idealna na lekkie, orzeźwiające danie!
Składniki dla 10 porcji:
- Kapusta biała - 1500 g (pół główki)
- Marchewka - 170 g (1 duża sztuka)
- Cebula - 100 g (1 duża sztuka)
- Ocet ryżowy - 60 ml
- Olej rzepakowy - 80 ml
- Cukier - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, tarka, duża miska, praska do czosnku, rondelek, szatkownica
Przepis krok po kroku
- Kapustę poszatkuj drobno na szatkownicy.
- Marchew obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka.
- Warzywa przełóż do dużej miski i dokładnie wymieszaj.
- Do rondelka wlej ocet oraz olej. Następnie dodaj cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz płaską łyżeczkę soli.
- Składniki dokładnie wymieszaj i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści.
- Gorącą zalewę przelej do miski z warzywami i składniki dokładnie wymieszaj.
- Miskę z surówką przykryj i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
- Po tym czasie podawaj ją jako dodatek do obiadu.
Komentarz dietetyka
Chińska surówka z białej kapusty to doskonała propozycja na smaczny dodatek do obiadu. Biała kapusta oraz marchew wykorzystane do przygotowania surówki to skarbnica składników mineralnych, oraz witamin, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny