Chinkali
Opublikowano: 29.05.2021 r.
Mięso mielone wołowe, mąka pszenna i cebula – to podstawowe składniki, które tworzą magiczną podróż smakową do Gruzji. Chinkali to tradycyjne pierożki, którymi zaskoczysz nie tylko gości, ale również samego siebie. Ich soczyste wnętrze i delikatne ciasto sprawią, że poczujesz się, jakbyś na chwilę przeniósł się do serca Kaukazu.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 400 g
- Cebula - 100 g (1 szt)
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Olej rzepakowy - 15 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek, duża miska, stolnica
Przepis krok po kroku
- Na stolnicę wysyp mąkę, szczyptę soli i wlej szklankę gorącej wody. Dodaj olej i rękami wyrób ciasto, by było miękkie i zwarte.
- Do miski przełóż mięso, dodaj posiekaną drobno cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wszystko razem wymieszaj.
- Ciasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj i wytnij szklanką okręgi. Każdy okręg napełnij na środku farszem i zawiń brzegi do góry. Górne krawędzie zroluj razem.
- W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę i wkładaj pierogi małymi partiami. Gotuj około 8-9 minut od wypłynięcia.
Komentarz dietetyka
To świetny pomysł na zdrowy i zbilansowany posiłek. Ze względu na duży udział czerwonego mięso nie powinny się pojawiać zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny