Chimichanga z kurczakiem

Opublikowano: 22.09.2022 r.
Kurczak, czerwona fasola, ser cheddar i świeża bazylia to kluczowe składniki, które sprawią, że Twoja chimichanga z kurczakiem będzie niesamowicie smaczna i aromatyczna. Dodaj do tego delikatną tortillę, soczystego pomidora i czosnek dla dodatkowego kopa smaku, a całość przesmaż na oliwie z oliwek.
Składniki dla 1 porcji:
- Tortilla - 60 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g
- Fasola czerwona - 80 g (konserwowa)
- Czosnek - 10 g
- Bazylia świeża - 15 g
- Oliwa z oliwek - 14 ml
- Pomidor - 40 g
- Ser cheddar - 35 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne
Przepis krok po kroku
- Kurczaka oczyść z błonek i natrzyj solą, pieprzem, papryką i ziołami.
- Patelnię grillową porządnie nagrzej, jeśli do jej powierzchni przywierają produkty, możesz nieco skropić ją oliwą lub olejem rzepakowym. Na patelni zgrilluj kurczaka na złocisty kolor.
- Do blendera przełóż fasolę, obrany czosnek, bazylię i oliwę. Całość dopraw szczyptą soli i pieprzu. Zmiksuj na gładką masę.
- Pastę wyłóż na spód tortilli. Dodaj pokrojonego w paseczki kurczaka.
- Na wierzch ułóż plastry pomidora i zawiń brzegi tortilli środka.
- Naczynie żaroodporne polej olejem i ułóż w nim tortillę łączeniem do góry. Na łączeniu rozłóż porwany plaster sera.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 10-12 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która dostarcza naprawdę sporo kalorii, więc powinny na nie uważać osoby na diecie redukcyjnej.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny