Chimichanga
Opublikowano: 27.06.2022 r.
Kurczak, papryka czerwona, tarty ser gouda i serek śmietankowy – oto podstawowe składniki na ten meksykański klasyk. Chimichanga to chrupiąca tortilla wypełniona soczystym kurczakiem, słodką kukurydzą i pikantną papryczką jalapeno. Gorąca, serowa eksplozja smaku, która skradnie każde podniebienie. Przepis prosty, a efekt – nieziemski!
Składniki dla 8 porcji:
- Cebula - 100 g (1 mała sztuka)
- Czosnek - 10 g (2 ząbki)
- Papryka czerwona - 250 g (1 duża sztuka)
- Papryczka Jalapeno - 20 g
- Piersi kurczaka bez skóry - 400 g
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Ser gouda - 150 g (tarty)
- Tortilla - 400 g
- Olej rzepakowy - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Serek śmietankowy - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj, osusz, oprósz solą, włóż do garnka z wodą i ugotuj. Mięso powinno gotować się około 20 minut.
- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobną kostkę.
- Paprykę i papryczkę jalapeno umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
- Warzywa podsmaż na patelni na połowie tłuszczu.
- Ugotowanego kurczaka wyciągnij i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj go na patelnię z warzywami.
- Następnie na patelnię dodaj przecedzoną kukurydzę, przyprawy oraz serek śmietankowy. Składniki dokładnie wymieszaj.
- Na każdą tortillę nałóż farsz, starty ser żółty i zawiń jak krokiety.
- Każdą tortillę usmaż na rozgrzanym tłuszczu.
- Gotową potrawę podawaj z dodatkiem salsy pomidorowej lub guacamole.
Komentarz dietetyka
Chimichanga to doskonała propozycja na smaczny obiad lub kolację. Danie jest dość kaloryczne, dlatego uważaj z jego ilością w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny