Chilli con carne
Opublikowano: 09.06.2022 r.
Mięso mielone wołowe, papryka czerwona, papryczka chili, pomidory w puszce i fasola konserwowa – oto kilka kluczowych składników tego aromatycznego chilli con carne. Ten przepis to prawdziwy wyżerka dla miłośników pikantnych, sycących dań, gdzie każdy kęs zaskakuje bogactwem smaku.
Składniki dla 8 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 400 g
- Papryka czerwona - 480 g
- Papryczka chili zielona z puszki - 15 g
- Papryczka chili czerwona świeża - 15 g
- Oliwa z oliwek - 45 ml
- Fasola konserwowa - 80 g
- Kukurydza konserwowa - 50 g
- Pomidory w puszce - 500 g
- Cebula - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, kolendra świeża, kmin rzymski
Liczba porcji: 8
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej drobno posiekaną cebulę i papryczki chili.
- Do garnka wrzuć mięso mielone i podsmaż je. Dopraw je odrobiną soli i pieprzu.
- Paprykę pokój w drobną kostkę i wrzuć do garnka, całość podsmaż przez 10 minut.
- Całość zalej pomidorami z puszki. Dodaj kukurydzę i fasolkę.
- Danie gotuj przez 45 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Gotowe danie przypraw kminem i pieprzem. Udekoruj je świeżą kolendrą.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na dużą zawartość czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny