Chili sin carne
Opublikowano: 12.10.2021 r.
Papryka zielona, papryka czerwona, cebula, kukurydza konserwowa, fasola czerwona i pomidory w puszce - to kluczowe składniki potrzebne do przygotowania chili sin carne. To super połączenie smaków, które zachwyci każdego, kto lubi bogate, aromatyczne dania bezmięsne.
Składniki dla 6 porcji:
- Papryka zielona - 400 g (2 duże sztuki)
- Papryka czerwona - 400 g (2 duże sztuki)
- Cebula - 300 g (3 duże sztuki)
- Kukurydza konserwowa - 250 g
- Fasola czerwona - 400 g
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Pomidory w puszce - 1200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka wędzona, ziele angielskie, liść laurowy, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Cebulę pokrój w drobna kostkę, na garnku rozgrzej olej rzepakowy i dodaj do niego cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż.
- Dodaj pomidory w puszcze, liść laurowy, ziele angielskie i 100 mililitrów wody, gotuj na średnim ogniu 20 minut.
- W między czasie papryki umyj i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je w kostkę i dodaj do pomidorów. Duś 5 minut, pokrój seler naciowy w talarki i dodaj do garnka, dopraw solą, pieprzem, ostrą i wędzoną papryka, wymieszaj.
- Na koniec dodaj fasolę z puszki, kukurydze konserwową i gorzką czekoladę. Gotuj jeszcze 5 minut.
- Posiekaj natkę pietruszki i posyp wierzch dania.
Komentarz dietetyka
Chili sin carne to danie zawierające bardzo dużo błonnika. Jest to dobra alternatywa dla dań z zawartością mięsa. Danie zawiera także dużo naturalnych antyutleniaczy. Idealnie nadaje się dla osób na dietach wegetariańskich a także diecie tradycyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny