Chili con carne
Opublikowano: 14.05.2021 r.
Mięso mielone z indyka, pomidory w puszce i fasola konserwowa to podstawa pysznego chili con carne! Dodaj do tego trochę czosnku, cebuli i czerwoną paprykę, a całość skąp w oliwie z oliwek i przecierze pomidorowym. Aromatyczne, sycące i idealne na chłodniejsze dni!
Składniki dla 4 porcji:
- Cebula - 150 g (1,5 szt)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki)
- Mięso mielone z indyka - 500 g
- Pomidory w puszce - 400 g (1 szt)
- Przecier pomidorowy bez soli - 75 g (5 łyżek)
- Kukurydza konserwowa - 170 g (1 mała puszka)
- Fasola konserwowa - 200 g (0,5 puszki)
- Papryka czerwona - 240 g (1 szt)
- Oliwa z oliwek - 30 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, kolendra świeża, oregano, papryka ostra, kmin rzymski
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, duży garnek
Przepis krok po kroku
- W garnku rozgrzej oliwę. Cebulę obierz i drobno posiekaj, podsmaż na tłuszczu. Gdy będzie zarumieniona dodaj mięso mielone. Dopraw je solą, pieprzem i ostrą papryką. Podsmaż przez 4 minuty i dodaj drobno posiekany czosnek.
- Całość zalej połową szklanki wody. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę. I duś całość przez 10 minut. Po tym czasie zalej wszystko pomidorami z puszki, dodaj kmin, pieprz, chili i odrobinę oregano, całość duś przez 20 minut.
- Po upływie tego czasu dodaj do potrawy kukurydzę i fasolę. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Dodaj przecier pomidorowy i dokładnie wymieszaj.
- Gotowe danie posyp posiekaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
To danie jest lżejszą wersją tradycyjnej opcji. Nie będzie odpowiednia dla osób na diecie lekkostrawnej, gdyż zawiera sporo ostrych przypraw.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny