Cheese steak
Opublikowano: 25.11.2024 r.
Cheese steak to niezwykle smaczna, prosta i pożywna kanapka. To danie, które jednak w przeciwieństwie do tradycyjnych kanapek sprawdzi się raczej na obiad niż śniadanie.
Składniki dla 2 porcji:
- Rostbef wołowy - 300 g
- Cebula - 100 g
- Papryka czerwona - 70 g
- Pieczarki - 100 g
- Ser cheddar - 100 g
- Bułka pszenna - 160 g (2 sztuki)
- Oliwa z oliwek - 10 ml
- Musztarda - 15 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Schłodź mięso, a następnie pokrój na bardzo cienkie plastry.
- Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju na średnim ogniu.
- Dodaj cebulę i smaż przez kilka minut, aż stanie się miękka i lekko złocista.
- Jeśli używasz papryki i pieczarek, dodaj je na patelnię i smaż do miękkości.
- Przełóż warzywa na talerz i odstaw na bok.
- Na tej samej patelni dodaj pokrojone mięso, dopraw solą i pieprzem, i smaż szybko, aby pozostało soczyste, a jednocześnie uzyskało lekko złoty kolor. Całość powinna zająć 2-3 minuty.
- Gdy mięso się zarumieni, połącz je z wcześniej podsmażonymi warzywami.
- Połóż plastry sera na mięsie i warzywach na patelni, przykryj na chwilę, aż ser się rozpuści i stworzy jednolitą, kremową warstwę.
- Przekrój bułki wzdłuż i delikatnie je opiecz na suchej patelni, by były chrupiące z zewnątrz.
- Nałóż mieszankę mięsa, sera i warzyw do bułek.
- Dodaj musztardę.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo kalorii, ale również nasyconych kwasów tłuszczowych, więc nie powinna gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny