Chatka baby jagi
Opublikowano: 16.09.2022 r.
Herbatniki, serek homogenizowany waniliowy, dżem brzoskwiniowy i czekolada mleczna – to właśnie te składniki tworzą serce naszej chatki baby jagi. Aromatyczne nadzienie z serka i dżemu idealnie kontrastuje z kruchymi herbatnikami, a wszystko to pokryte jest pyszną, mleczną czekoladą. Proste składniki, a efekt – prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 12 porcji:
- Herbatniki - 405 g (63 sztuki)
- Serek homogenizowany waniliowy - 600 g
- Dżem brzoskwiniowy - 410 g (2 słoiczki)
- Masło - 250 g
- Czekolada mleczna - 200 g
- Śmietanka kremowa 30% - 50 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- mikser, blaszka do pieczenia, folia spożywcza, tektura
Przepis krok po kroku
- Masło i cukier z wanilią (1 opakowanie) ubij, aż masa stanie się jaśniejsza.
- Stopniowo dodawaj serki homogenizowane (po 2 łyżki). Nie przestawaj miksować. Masa jest gotowa, jak już będzie jednolita.
- Ułóż na stole kawałek tekturki na wielkość 7 wysokości i 3 długości herbatników.
- Tekturę przykryj folią (z dłuższego boku więcej, by można było złożyć ciasto).
- Ułóż pierwszą warstwę herbatników: 3 herbatniki na krótszy bok i 7 herbatników na dłuższy bok. Razem ma być 21 herbatników.
- Posmaruj herbatniki połową kremu (na całej powierzchni) i przykryj drugą warstwą herbatników.
- Na drugiej warstwie rozsmaruj drugą część kremu i ponownie nałóż ostatnią warstwę herbatników.
- Na trzeciej warstwie herbatników rozsmaruj dżem (po całej powierzchni).
- Zacznij teraz składać ciasto. Za pomocą folii podnieś ku górze dłuższe boki i złącz je ze sobą. Powinien powstać kształt trójkąta. Nie przejmuj się, że będzie nierówno. Polewa skutecznie wyrówna ciasto. Tuż przy obu brzegach ciasta może być luka w dżemie, ale spokojnie — od drugiego kawałka dżem będzie wypełniony w całości.
- Dobrze zabezpiecz ciasto folią i następnie schowaj je do lodówki na całą noc.
- Na kolejny dzień rozpuść czekoladę ze śmietanką (nie gotuj!). Polewą polej ciasto. Możesz posypać posypką.
- Odstaw ciasto na minimum 2 godziny do lodówki.
- Smacznego.
Komentarz dietetyka
Chatka baby jagi to ciasto wysokokaloryczne. Ma dużo cukru i tłuszczu nasyconego. Jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej, lepiej uważać na ilość.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości