Chateaubriand
Opublikowano: 17.05.2022 r.
Polędwica wołowa, oliwa z oliwek, cebula szalotka, masło – to kluczowe składniki, dzięki którym przygotujesz chateaubriand. Ten elegancki klasyk kuchni, choć brzmi wykwintnie, wcale nie jest taki trudny do zrobienia. Soczysta wołowina i aromatyczny sos sprawią, że poczujesz się jak w najlepszej restauracji.
Składniki dla 3 porcji:
- Polędwica wołowa - 500 g
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula szalotka - 60 g (3 sztuki)
- Ocet winny - 20 ml (2 łyżki)
- Wino białe wytrawne - 20 ml (2 łyżki)
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Masło - 125 g (1/2 kostki)
- Przyprawy - sól, pieprz, estragon świeży
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, duży garnek, miska, rondelek, trzepaczka do jajek
Przepis krok po kroku
- Zacznij od przygotowania sosu.
- Szalotki obierz i drobno posiekaj.
- Przełóż do rondelka, zalej winem, octem, dodaj estragon i gotuj na małym ogniu.
- Przecedź przez sitko i znowu przelej do rondelka.
- Rondelek umieść w naczyniu z gotującą się wodą i całość ubijaj trzepaczką, dodając kolejno po jednym żółtku i kawałki masła, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw.
- Przygotuj stek. Polędwicę pokrój w grube (ok. 6 cm) plastry. Każdy plaster skrop oliwą.
- Rozgrzej patelnię i każdy plaster smaż po ok. 5 minut z każdej strony. Dopraw solą i pieprzem.
- Podawaj z sosem.
Komentarz dietetyka
Polędwica wołowa jest bardzo dobrym źródłem żelaza o wysokiej biodostępności.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk