Chasz
Opublikowano: 22.09.2022 r.
Kości wołowe, łopatka wołowa, czosnek, tortilla pełnoziarnista – to główne bohaterowie chaszu! To aromatyczne danie wywodzi się z tradycyjnej kuchni, gdzie mięso i kości tworzą bazę, a czosnek dodaje pikantnego akcentu. Tortilla pełnoziarnista wprowadza nutę nowoczesności i tekstury do tego klasycznego przepisu.
Składniki dla 10 porcji:
- Kości wołowe - 200 g
- Łopatka wołowa - 200 g
- Czosnek - 135 g
- Tortilla pełnoziarnista - 180 g
- Natka pietruszki - 100 g
- Bazylia świeża - 50 g
- Koperek - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, kurkuma, kmin rzymski
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, tarka
Przepis krok po kroku
- Kości i mięso włóż do dużego garnka.
- Całość zalej 5 l wody, dodaj sól i pieprz. Całość zagotuj.
- Czosnek obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do zupy.
- Zioła bardzo drobno posiekaj i dodaj do garnka.
- Zupę gotuj przez 2 godziny. Po tym czasie kości wyłów, a mięso pokrój w dość sporą kostkę. Przypraw solą, pieprzem, kminkiem, kuminem, papryką i kurkumą.
- Zupę podawaj z pokrojoną w kostkę tortillą, wrzuconą do środka.
Komentarz dietetyka
To danie ze względu na duży udział czerwonego mięsa nie powinno gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny