Charczo

Opublikowano: 04.02.2022 r.
Udziec wołowy, passata pomidorowa, orzechy włoskie i ryż biały – to główne składniki charczo, czyli gruzińskiej zupy, która urzeka bogatym smakiem i aromatem. Wołowina dodaje jej solidnej bazy, passata pomidorowa wprowadza pełnię smaku, orzechy włoskie nadają niepowtarzalnego charakteru, a ryż sprawia, że zupa jest sycąca.
Składniki dla 6 porcji:
- Udziec wołowy - 500 g
- Olej rzepakowy - 20 ml
- Cebula - 100 g
- Passata pomidorowa - 400 g
- Papryka żółta - 140 g
- Papryka czerwona - 140 g
- Orzechy włoskie - 50 g
- Ryż biały - 100 g
- Przyprawy - sól, papryka słodka, natka pietruszki świeża, liść laurowy, papryka ostra, kolendra nasiona mielone, czosnek, kolendra nasiona, ocet winny, kozieradka nasiona
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- garnek
Przepis krok po kroku
- W dużym garnku podsmaż na oleju drobno pokrojoną cebulę. Dodaj do niej mięso pokrojone w większą kostkę. Smaż kilka minut, do momentu, gdy mięso zmieni kolor.
- Wsyp łyżeczkę papryki słodkiej oraz dodaj przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Smaż około minutę.
- Wlej około 1.7 l wody. Gotuj pod przykryciem.
- Gdy zupa zacznie się gotować, dodaj liścia laurowego, łyżeczkę mielonych nasion kozieradki i kolendry, odrobinę papryki ostrej. Zalej wszystko passatą pomidorową i dodaj posiekane bardzo drobno orzechy.
- Gotuj wszystko pod przykryciem na bardzo małej mocy palnika przez około 1,5 godziny - do miękkości mięsa.
- Pokrój papryki w kostkę, dodaj do zupy razem z surowym ryżem. Gotuj do miękkości.
- Zupę dopraw do smaku solą, łyżką octu i ewentualnie papryką ostrą.
- Posyp natką pietruszki.
Komentarz dietetyka
Bardo odżywczy posiłek. Dostarczy wszystkich potrzebnych składników - białka, tłuszczu i węglowodanów. Potrawa bezglutenowa i bezmleczna.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości