Chanuka
Opublikowano: 22.12.2021 r.
Mąka pszenna, drożdże świeże, cukier, mleko i jajka to kluczowe składniki w przepisie na chanuka. Te składniki tworzą bazę dla naszych wypieków, zapewniając im odpowiednią strukturę i smak. Znajdziemy tu również masło, które dodaje maślaności, oraz dżem truskawkowy, który wprowadza wyjątkową słodycz.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Cukier - 80 g
- Mleko 3,2% - 300 ml
- Drożdże świeże - 50 g
- Wódka - 40 ml
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 400 g
- Olej rzepakowy - 1000 ml (do smażenia)
- Masło - 120 g
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - cukier puder
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, duża miska
Przepis krok po kroku
- W misce umieść ciepłe mleko, cukier i drożdże, wymieszaj.
- Przesiej mąkę pszenną do miski mąkę pszenną, dodaj jajka, kieliszek wódki, roztopione masło i zagnieć gładkie ciasto.
- Odstaw je w ciepłe miejsce na około 2 godziny.
- Podziel ciasto na 20 równych kawałków.
- Uformuj pączki i zostaw pod przykryciem na 20 minut.
- W garnku rozgrzej olej rzepakowy, jego temperatura powinna sięgać 180 stopni C.
- Możesz ją kontrolować, używając termometru cukierniczego.
- Pączki smaż, cały czas kontrolując temperaturę.
- Gdy będą gotowe, powinny się same obracać.
- Dobrze wyrośnięty pączek posiada białą obwódkę.
- Dżem truskawkowy umieść w rękawie cukierniczym i nadziewaj ciepłe pączki.
- Wierzch pączków posyp cukrem pudrem.
Komentarz dietetyka
Chanuka, czyli chanukowe pączki to słodki deser zawierający sporą ilość kalorii. Pyszne pączki nie są najlepszym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej. Jeśli masz problemy z woreczkiem żółciowym, również powinieneś ograniczać spożywanie słodkich smażonych deserów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny