Chałwa ukraińska
Opublikowano: 02.11.2021 r.
Słonecznik, miód i kakao to podstawa pysznej chałwy ukraińskiej. W tym przepisie łuskane nasiona słonecznika mieszają się z naturalnym miodem, tworząc niepowtarzalną słodycz. Dodatek kakao nadaje głębi smaku, a rodzynki wprowadzają odrobinę owocowej nuty. Pełna harmonii i naturalnych składników, ta chałwa to prawdziwa ukraińska klasyka.
Składniki dla 10 porcji:
- Słonecznik nasiona łuskane - 350 g
- Miód - 100 g
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Rodzynki - 150 g
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- miska, malakser
Przepis krok po kroku
- Nasiona słonecznika upraż na patelni bez tłuszczu.
- Umieść wystudzone nasiona w malakserze i rozdrobnij.
- W misce umieść rozdrobnione pestki słonecznika, aromat waniliowy, kakao i rodzynki.
- Ugnieć, aż masa będzie kleista i zwarta.
- Przełóż masę do foremki silikonowej i schłodź w lodówce przez 2-3 godziny.
- Po tym czasie pokrój chałwę w plastry i podawaj w temperaturze pokojowej.
Komentarz dietetyka
Chałwa ukraińska to zdrowa i pyszna przekąska. Domowa chałwa nie zawiera cukru i pozbawiona jest dodatku konserwantów. Ponad to słonecznik jest dobrym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny