Chałwa sezamowa
Opublikowano: 23.04.2022 r.
Sezam i miód to duet idealny, tworzący przepyszną chałwę sezamową. Znajdziesz tu mnóstwo sezamu – aż 400 gramów – który po zmieleniu nadaje chałwie charakterystyczną, orzechową nutę. Do tego 80 gramów miodu dodaje naturalnej słodyczy oraz sprawia, że całość jest lekko lepka i cudownie aksamitna.
Składniki dla 10 porcji:
- Sezam nasiona - 400 g
- Miód - 80 g
- Przyprawy - sok z cytryny, cukier z prawdziwą wanilią, ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- blender, miska, blaszka keksowa, pojemnik blendera
Przepis krok po kroku
- Na początku ziarna sezamu podprażamy na patelni. Ważne, aby się nie zarumieniły, a tylko wysuszyły. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
- Ziarna z cukrem waniliowym przekładamy do miski. Blendujemy je na gładką pastę.
- Następnie pastę sezamową mieszamy z ekstraktem z wanilii, kilkoma kroplami soku z cytryny oraz miodem.
- Gotową chałwę przekładamy do blaszki keksowej.
- Przed podaniem powinniśmy schłodzić ją w lodówce.
Komentarz dietetyka
Chałwa ma niski IG dzięki czemu możemy ją na stałe wprowadzić do menu.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk