Chałka z serem
Opublikowano: 26.07.2022 r.
Mleko, drożdże, masło i cukier – to cztery kluczowe składniki, które przemienią zwykłą chałkę w pyszną chałkę z serem. Dodaj do tego jajka, mąkę pszenną typ 500 i miękki ser twarogowy półtłusty, a otrzymasz prawdziwą ucztę dla podniebienia. Idealna na śniadanie lub deser!
Składniki dla 10 porcji:
- Mleko 3,2% - 125 ml (ciepłe)
- Drożdże świeże - 20 g
- Masło - 100 g
- Cukier - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g
- Jajko - 2 szt.
- Ser twarogowy półtłusty - 150 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, robot kuchenny, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W ciepłym mleku wymieszaj drożdże, 50 g mąki, 10 g cukru a następnie całość pozostaw do wyrośnięcia na 15 minut.
- Do miski przesiej mąkę, dodaj jedno jajko, szczyptę soli, 50 g rozpuszczonego masła, 40 g cukru, zaczyn drożdżowy i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego.
- Misę z ciastem przykryj ręcznikiem kuchennym i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- Twaróg wymieszaj z 20 gramami cukru.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części.
- Z każdej części uformuj wałki o długości około 40 cm, następnie rozgnieć je, posmaruj serem i sklej, aby twaróg znalazł się wewnątrz wałka.
- Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym.
- Końce wałków zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta.
- Tak przygotowane ciasto przykryj ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut.
- Z pozostałego cukru, masła oraz mąki zagnieć kruszonkę.
- W miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki, a następnie całość posyp kruszonką.
- Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
Komentarz dietetyka
Chałka z serem to doskonała propozycja na smaczny deser. Dodatek twarogu wzbogaca danie w białko.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny