Chałka z kruszonką Thermomix
Opublikowano: 08.03.2022 r.
Mąka pszenna, masło, jajka, i świeże drożdże - to tylko kilka z kluczowych składników naszej chałki z kruszonką, przygotowywanej w Thermomixie. Do tego odrobina cukru waniliowego i soli, a także mleko pełnotłuste, które nadaje pieczywu miękkość i smak. Idealna na słodkie śniadanie czy podwieczorek!
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka krupczatka - 30 g
- Cukier waniliowy - 20 g (20 g + 20 g)
- Masło - 125 g (100 g + 25 g)
- Jajko - 2 szt.
- Żółtko jajka - 2 szt.
- Drożdże świeże - 40 g
- Mleko 3,2% - 150 ml
- Mąka pszenna typ 550 - 500 g
- Sól - 5 g
- Przyprawy - sól, cukier z prawdziwą wanilią, cukier
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, thermomix
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść mąką krupczatkę, 25 g masła, 20 g cukru waniliowego. Wymieszaj przez 10 sekund / obroty 4. Przełóż do innego naczynia i odstaw do lodówki.
- W naczyniu Thermomixa umieść 1 jajko, dodaj 2 żółtka, 100 g masła, cukier, 20 g cukru waniliowego, drożdże oraz mleko. Całość podgrzewaj przez 4 minuty / 37 stopni / obroty 2.
- Wsyp mąkę, dodaj łyżeczkę soli i wyrabiaj Interwał / 3 minuty. Następnie zostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Gdy ciasto wyrośnie, podziel je na dwie części. Każdą część podziel na trzy, równe części i uformuj je w podłużny wałeczek. Z trzech kawałków ciasta zapleć warkocz. Powtórz czynność z drugą częścią ciasta.
- Gotowe warkocze ułóż obok siebie na blasze. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Pozostałe jajko rozmieszaj i posmaruj nim wierzch wyrośniętego ciasta. Z góry posyp przygotowaną kruszonką.
- Piecz przez około 20-25 minut, aż ładnie zbrązowieją.
Komentarz dietetyka
Pieczywo domowe, nawet w słodkiej wersji, to bardzo dobry dodatek do śniadań i kolacji.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk