Chałka Thermomix
Opublikowano: 23.07.2022 r.
Mleko, drożdże świeże, masło, mąka pszenna i jajka - to podstawa klasycznej, puszystej chałki z Thermomixa. Ten przepis pozwala na przygotowanie pysznego, domowego wypieku idealnego na śniadanie lub podwieczorek. Dodatek cukru nadaje delikatną słodycz, a z pomocą Thermomixa cały proces jest prostszy i szybszy niż tradycyjne metody.
Składniki dla 5 porcji:
- Mleko 3,2% - 150 ml
- Drożdże świeże - 20 g
- Cukier - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Masło - 75 g
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Jajko - 3 szt.
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, miska, ściereczka, thermomix
Przepis krok po kroku
- Do naczynia Thermomix wlej mleku, dodaj masło, cukier oraz drożdże.
- Zawartość naczynia mieszaj 3 minuty/ 37°C/ obroty 3.
- Następnie do naczynia dodaj mąkę, 2 jajka oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj 3 minuty/ interwał.
- Ciasto wyciągnij i przełóż do miski, następnie przykryj ją ściereczką kuchenną i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i z każdej z nich zrób wałek.
- Z wałków przygotuj warkocz i ułóż go w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Chałkę w blaszce przykryj ściereczką i pozostaw na 30 minut.
- Po tym czasie wierzch chałki posmaruj rozbełtanym jajkiem.
- Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut.
- Po tym czasie chałkę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Komentarz dietetyka
Chałka Thermomix to doskonała propozycja na smaczne wypieki dla całej rodziny. Chałka jest stanowi dobre źródło węglowodanów.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny