Chałka maślana
Opublikowano: 27.08.2021 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, mleko, masło i jajka – oto cała magia domowej chałki maślanej! Te składniki sprawiają, że chałka jest puszysta, maślanie bogata i złocista na wierzchu. Idealna na śniadanie z miodem lub dżemem. Z pewnością nie oprzesz się jej zapachowi i smaku!
Składniki dla 15 porcji:
- Mąka pszenna typ 550 - 600 g (500 g do ciasta i 100 g do kruszonki)
- Drożdże świeże - 30 g
- Mleko 2% - 200 ml
- Masło - 150 g (100 g do ciasta i 50 g do kruszonki)
- Cukier - 150 g (100 g do ciasta i 50 g do kruszonki)
- Jajko - 2 szt. (1 do ciasta i 1 do posmarowania wierzchu)
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, stolnica, papier do pieczenia, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Lekko podgrzej mleko i dodaj do niego drożdże oraz 2 łyżki mąki i cukru. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
- Gdy zaczyn podrośnie, wsyp do miski mąkę, dodaj zaczyn, cukier i jajko. Ciasto dokładnie zagnieć.
- Następnie porcjami dodawaj masło i cały czas zagniataj, aby uzyskać jednolitą masę.
- Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut, żeby wyrosło.
- Po tym czasie wyłóż na stolnicę i ponownie zagnieć.
- Ciasto podziel na 3 części i uformuj wałki. Złącz je na górze i zapleć jak warkocz.
- Zaplecioną chałkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Z pozostałej mąki, cukru, masła i opakowania cukru wanilinowego, zagnieć kruszonkę, rozcierając ze sobą składniki.
- Roztrzep jajko.
- Gdy chałka wyrośnie posmaruj ją jajkiem i posyp kruszonką.
- Piecz w 180 C. przez 30-40 minut, aż chałka będzie złota.
Komentarz dietetyka
Chałka maślana ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej powinny ograniczyć jej spożycie.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny