Chałka drożdżowa

Opublikowano: 21.06.2025 r.
Mąka pszenna, mleko, masło, drożdże suche, cukier i jajko – to główne składniki, z których zrobisz pyszną chałkę drożdżową. Odrobina wysiłku przy przygotowaniu ciasta, a efekt końcowy wynagrodzi wszystko – puszysty i delikatny smakołyk, idealny na śniadanie czy podwieczorek. Komu nie marzy się kawałek ciepłej, domowej chałki?
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Drożdże suche - 7 g
- Cukier - 50 g (5 łyżek)
- Jajko - 1 szt.
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, pędzelek, miseczka
Przepis krok po kroku
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy i drożdże.
- W rondelku podgrzej mleko, by było ciepłe, jednak nie gorące i dodaj do niego masło. Składniki wymieszaj razem i lekko ostudź, następnie przelej do miski z suchymi składnikami.
- Ciasto dokładnie wymieszaj i wyrób rękami. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto jeszcze raz dokładnie wyrób. Całość podziel na 3 części, z czego górna część powinna stanowić złączenie 3 sznurków. Z podanych części ciasta splataj długi i ciasny warkocz, przekładając je naprzemiennie.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia i umieść na niej chałkę.
- Jajko rozmieszaj i pędzelkiem nakładaj je na wierzch chałki.
- Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut, aż do zarumienienia.
Komentarz dietetyka
Ten przepis nie będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny