Chałka bezglutenowa
Opublikowano: 26.07.2022 r.
Mąka bezglutenowa, ciepłe mleko 3,2%, cukier, jajka, świeże drożdże i masło – to właśnie te składniki sprawiają, że ta pyszna chałka bezglutenowa smakuje tak dobrze! Tylko kilka prostych składników, a efekt jak z najlepszej piekarni. Pachnąca, mięciutka i idealnie słodka – kto by pomyślał, że bez glutenu można osiągnąć coś tak pysznego?
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka bezglutenowa - 500 g
- Mleko 3,2% - 400 ml (ciepłe)
- Cukier - 40 g (10 płaskich łyżek stołowych)
- Jajko - 2 szt.
- Drożdże świeże - 20 g
- Masło - 50 g
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, robot kuchenny, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę, dodaj pokruszone drożdże, masło, jedno jajko, mleko cukier, szczyptę soli i wyrób ciasto przy pomocy robota kuchennego.
- Miskę z ciastem przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto zagnieć przez chwilę i podziel na 3 równe części.
- Z każdej części uformuj wałki o długości około 45 – 50 cm.
- Wałki przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem pieczeniowym. Ich końce zlep i zapleć warkocz. Końce warkocza zlep i podwiń pod spód ciasta.
- W miseczce roztrzep jajko, posmaruj nim wierzch chałki.
- Chałkę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 25 minut.
Komentarz dietetyka
Chałka bezglutenowa to doskonała propozycja na smaczny dodatek do kawy i herbaty. Chałka bez obawy może być włączona do diety osób chorujących na celiakię.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny