Chałka
Opublikowano: 30.05.2021 r.
Mąka pszenna, mleko, drożdże suche, masło, cukier i jajka - to kluczowe składniki na pyszną chałkę. Ich odpowiednie proporcje i sposób przygotowania sprawiają, że chałka jest tak delikatna i puszysta. Warto pamiętać o dobrym wyrośnięciu ciasta, bo tylko wtedy uzyskamy idealną teksturę. Przepis zawiera również instrukcje na kruszonkę, która dodaje jeszcze więcej smaku i chrupkości.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 760 g (700 do chałki i 60 do kruszonki)
- Drożdże suche - 12 g
- Mleko 2% - 320 ml
- Masło - 200 g (120 do chałki i 80 do kruszonki)
- Cukier - 130 g (80 do chałki i 50 do kruszonki)
- Jajko - 2 szt.
- Przyprawy - cukier wanilinowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, rondelek
Przepis krok po kroku
- Podgrzej mleko do temperatury około 30 stopni Celsjusza.
- Do ciepłego mleka dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i drożdże i dokładnie wymieszaj. Przykryj zaczyn ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut.
- Przesiej mąkę do dużej miski i dodaje resztę cukru na chałkę.
- Do mąki wlej zaczyn, dodaj 1 jajko i wrabiaj ciasto, do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta.
- Następnie stopniowo dodawaj miękkie masło i cały czas wyrabiaj.
- Po dodaniu całego masła odstaw ciasto do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na 30 minut.
- Wyrośnięte ciasto podziel najpierw na 2 części, a następnie każdą część na 3 (powstaną 2 chałki).
- Z każdego kawałka uformuj wałki.
- Na górze zlep ze sobą 3 wałki i zaplataj jak warkocz. Końcówki warkocza zlep ze sobą.
- Chałki połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (zostaw odstęp między chałkami, ponieważ jeszcze urosną) i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut.
- Rozgrzej piekarnik do 180 C.
- Z części mąki, cukru, masła i cukru wanilinowego przygotuj kruszonkę. Rozetrzyj w palcach masło z resztą składników.
- Pozostałe jajko roztrzep i posmaruj nim wyrośnięte chałki.
- Posyp chałki kruszonką i piecz około 30-40 minut w 180 C, aż zrobią się złoto-brązowe.
Komentarz dietetyka
Chałka ma wysoki indeks glikemiczny, który możesz obniżyć zamieniając część cukru na erytrytol oraz część białej mąki na pełnoziarnistą.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny