Chaczapuri ze szpinakiem

Opublikowano: 20.03.2023 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, ser feta, żółty ser, szpinak i jajka – te składniki tworzą wspaniałą kompozycję smaków w chaczapuri ze szpinakiem. Idealne połączenie chrupiącego ciasta, kremowego sera i delikatnego szpinaku sprawia, że to gruzińskie danie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
 - Mleko 3,2% - 200 ml
 - Drożdże świeże - 25 g
 - Sól - 5 g
 - Cukier - 5 g
 - Oliwa z oliwek - 40 ml
 - Ser Feta - 150 g
 - Ser żółty - 200 g
 - Szpinak - 400 g
 - Jajko - 4 szt.
 - Przyprawy - sól, pieprz, chilli, czosnek
 
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, wałek
 
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej ciepłe mleko. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
 - Gdy zaczyn podrośnie, dodaj pozostałą mąkę, 150 ml wody, sól i oliwę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Jeśli przygotowujesz ciasto w innej ilości to odpowiednio zmniejsz lub zwiększ ilość wody.
 - Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
 - W tym czasie przygotuj farsz: szpinak umyj i osusz.
 - Na patelni podgrzej łyżeczkę oliwy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnkiem i podsmażaj 30 sekund.
 - Dodaj szpinak i podsmażaj, aż straci objętość. Dopraw solą i pieprzem.
 - W misce wymieszaj pokruszoną fetę ze szpinakiem.
 - Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część delikatnie rozwałkuj. Uformuj w łódeczki, zawijając lekko brzegi do środka.
 - Zetrzyj żółty ser na tarce i posyp dno "łódeczek". Na wierzchu ułóż grubą warstwę przygotowanego farszu.
 - Chaczapuri piecz przez ok. 15 minut w 180 st. C.
 - Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika. Wbij na każde chaczapuri jajko.
 - Piecz jeszcze 5-10 minut, tak by żółtko było jeszcze płynne.
 - Podawaj na ciepło.
 
Komentarz dietetyka
Śniadania na ciepło to świetny pomysł podczas jesiennych i zimowych poranków.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk