Chaczapuri ze szpinakiem
Opublikowano: 20.03.2023 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, ser feta, żółty ser, szpinak i jajka – te składniki tworzą wspaniałą kompozycję smaków w chaczapuri ze szpinakiem. Idealne połączenie chrupiącego ciasta, kremowego sera i delikatnego szpinaku sprawia, że to gruzińskie danie to prawdziwa uczta dla podniebienia.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Mleko 3,2% - 200 ml
- Drożdże świeże - 25 g
- Sól - 5 g
- Cukier - 5 g
- Oliwa z oliwek - 40 ml
- Ser Feta - 150 g
- Ser żółty - 200 g
- Szpinak - 400 g
- Jajko - 4 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, tarka, duża miska, wałek
Przepis krok po kroku
- Do miski wlej ciepłe mleko. Dodaj pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
- Gdy zaczyn podrośnie, dodaj pozostałą mąkę, 150 ml wody, sól i oliwę. Wyrabiaj, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Jeśli przygotowujesz ciasto w innej ilości to odpowiednio zmniejsz lub zwiększ ilość wody.
- Miskę przykryj ściereczką i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
- W tym czasie przygotuj farsz: szpinak umyj i osusz.
- Na patelni podgrzej łyżeczkę oliwy. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnkiem i podsmażaj 30 sekund.
- Dodaj szpinak i podsmażaj, aż straci objętość. Dopraw solą i pieprzem.
- W misce wymieszaj pokruszoną fetę ze szpinakiem.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 4 równe części. Każdą część delikatnie rozwałkuj. Uformuj w łódeczki, zawijając lekko brzegi do środka.
- Zetrzyj żółty ser na tarce i posyp dno "łódeczek". Na wierzchu ułóż grubą warstwę przygotowanego farszu.
- Chaczapuri piecz przez ok. 15 minut w 180 st. C.
- Po tym czasie wyciągnij je z piekarnika. Wbij na każde chaczapuri jajko.
- Piecz jeszcze 5-10 minut, tak by żółtko było jeszcze płynne.
- Podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Śniadania na ciepło to świetny pomysł podczas jesiennych i zimowych poranków.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk