Chaczapuri z serem

Opublikowano: 27.04.2025 r.
Mąka pszenna, drożdże suche, ser gouda, ser parmezan, ser feta... Wystarczy już nawet przeczytać te składniki, żeby ślinka zaczęła cieknąć. Chaczapuri z serem to gruzińska uczta, która łączy w sobie moc wyjątkowych serów i puszystego, drożdżowego ciasta. Przepis na to cudo jest łatwy, a efekt powala – chrupiąca skórka i rozkosznie ciągnący się, pachnący serowy środek.
Składniki dla 2 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g
- Śmietana 12% - 20 g (2 płaskie łyżki stołowe)
- Drożdże suche - 8 g
- Ser gouda - 100 g (tarty)
- Ser parmezan - 50 g (tarty)
- Ser Feta - 50 g (pokrojony na mniejsze kawałki)
- Jajko - 2 szt.
- Cukier - 5 g (1 płaska łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, folia spożywcza, miska
Przepis krok po kroku
- Do miski przesiej mąkę pszenną i dodaj odrobinę soli.
- Drożdże wymieszaj w szklance ciepłej wody, dodaj cukier i całość wlej do miski z mąką.
- Składniki dokładnie wymieszaj.
- Następnie dodaj olej oraz śmietanę i składniki połącz.
- Stolicę podsyp mąką, wyłóż na nią ciasto i dokładnie je wyrób.
- Ciasto podziel na dwie części, ułóż je w dwóch osobnych miseczkach, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę.
- Wyrośnięte ciasto połóż na blat posypany mąką i rozwałkuj na prostokąt.
- Brzegi posyp tartym serem gouda i roluj boki ciasta do środka. Następnie końce ciasta zlep, aby nadać mu kształt łódki.
- Powstały otwór posyp parmezanem oraz pokrojonym na drobne kawałki serem feta.
- Łódeczki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
- Następnie do każdej łódeczki wybij jajko.
- Chaczapuri piecz w piekarniku nagrzanym do 250 st. C przez około 10 minut.
Komentarz dietetyka
Chaczapuri z serem to doskonała propozycja na śniadanie lub kolację podaną na ciepło. Danie jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny