Chaczapuri z mięsem
Opublikowano: 19.02.2022 r.
Mięso mielone wieprzowo-wołowe, miękka cebula i aromatyczny czosnek to kluczowe składniki Chaczapuri z mięsem. Połączone w cienkie, chrupiące ciasto na bazie mąki pszennej, drożdży i oleju rzepakowego tworzą wyjątkowe danie. Pełne smaku, a jednocześnie proste w przygotowaniu, chaczapuri z mięsem z pewnością zachwyci miłośników kulinarnych przygód.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g (2 szklanki)
- Sól - 7 g (1 płaska łyżka)
- Drożdże suche - 5 g (1 łyżeczka)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Olej rzepakowy - 10 ml (1 łyżka)
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 1000 g
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (4 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, kminek mielony, kolendra świeża
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, stolnica
Przepis krok po kroku
- Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, drożdże i olej. Dodaj ok. 1-1,5 szklanki ciepłej wody, wymieszaj i ręcznie zagnieć ciasto. Uformuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 30 minut w ciepłe miejsce, aż wyrośnie.
- Kiedy ciasto będzie wyrastać, drobno posiekaj cebulę i czosnek i wymieszaj z mięsem. Dodaj przyprawy.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i rozpłaszcz na stolnicy podsypanej mąką. Na każdy placek nałóż farsz, złóż na pół i delikatnie rozwałkuj.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut.
Komentarz dietetyka
Chaczapuri jest daniem dość ciężkostrawnym i u osób z problemami żołądkowo-jelitowymi w dużych ilościach może nasilać dolegliwości.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk