Chaczapuri z kurczakiem
Opublikowano: 11.04.2023 r.
Mięso mielone z kurczaka, cebula, ser cheddar, mąka pszenna – to właśnie te składniki sprawiają, że chaczapuri z kurczakiem jest rewelacyjne. Soczysty kurczak, dobrze przyprawiona cebulka i roztopiony ser creëują idealne połączenie, które dopełnia delikatne ciasto drożdżowe.
Składniki dla 4 porcji:
- Mięso mielone z kurczaka - 800 g
- Cebula - 100 g
- Ser cheddar - 70 g
- Mąka pszenna typ 500 - 450 g
- Sól - 5 g
- Drożdże suche - 7 g
- Cukier - 5 g
- Oliwa z oliwek - 30 ml
- Przyprawy - sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, wałek
Przepis krok po kroku
- Szklankę wody podgrzej, by była ciepła, ale nie gorąca. Połącz z drożdżami i cukrem. Odstaw na 15 minut.
- Dodaj mąkę, sól i oliwę (1 łyżkę). Całość dokładnie wymieszaj i wyrób rękami elastyczne ciasto. Odstaw na 50 minut do wyrośnięcia.
- W czasie wyrastania na patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Podsmaż posiekaną cebulę.
- Na patelnię dodaj mielone mięso. Przypraw solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Podsmażaj do przyrumienienia.
- Do mięsa dodaj starty ser i dokładnie wymieszaj.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i rozpłaszcz na stolnicy podsypanej mąką. Na każdy placek nałóż farsz, złóż na pół i delikatnie rozwałkuj.
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piecz ok. 20 minut.
Komentarz dietetyka
To opcja, która ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny