Chaczapuri Thermomix
Opublikowano: 11.01.2022 r.
Mąka pszenna, świeże drożdże, ser mozzarella i feta – oto kluczowe składniki chaczapuri, które przygotujesz w Thermomixie. Ten gruziński przysmak z drożdżowym ciastem pełnym sera, do tego jajko wspaniale się rozlewające. Prosty przepis, który pozwoli Ci zanurzyć się w prawdziwy smak Gruzji, bez wychodzenia z kuchni.
Składniki dla 2 porcji:
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Cukier - 5 g (1 łyżeczka)
- Oliwa z oliwek - 5 ml (1 łyżeczka)
- Drożdże świeże - 10 g
- Mąka pszenna typ 550 - 220 g
- Jajko - 2 szt.
- Ser Mozzarella - 100 g
- Ser Feta - 100 g
- Przyprawy - sól, cukier
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, miska, thermomix
Przepis krok po kroku
- W naczyniu Thermomixa umieść 150 g wody, drożdże i cukier. Wszystko razem podgrzej przez 3 minuty / 37 stopni / obroty 2.
- Zostaw rozczyn w naczyniu Thermomixa na 15 minut, aż zacznie pracować.
- Dodaj mąkę, sól i oliwę. Wyrób ciasto przez 3 minuty / Interwał.
- Przełóż ciasto do innego naczynia i zostaw pod przykryciem na 30 minut do wyrośnięcia.
- W tym czasie umyj i osusz Thermomixa.
- Włóż do naczynia Thermomixa oba rodzaje serów i wymieszaj 10 sekund / obroty 4.
- Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Każdą delikatnie rozwałkowujemy na kształt owalu. Brzegi ciasta kilkukrotnie zwijamy do środka, tworząc łódeczkę.
- Masą serową wykładamy dno łódeczek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
- Następnie do każdej z łódeczek wbijamy po jednym jajku i pieczemy jeszcze przez 5-10 minut, aż białko się zetnie.
Komentarz dietetyka
Jajka są bardzo zdrowym produktem spożywczym. Pomimo wielu mitów powinny często gościć na naszym stole.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk