Chaczapuri imeruli
Opublikowano: 19.05.2022 r.
Mąka pszenna, mleko, drożdże i ser feta to kluczowe składniki chaczapuri imeruli. Ten gruziński placek serowy to esencja prostoty i smaku. Ciasto wyrabia się z mąki, mleka i drożdży, a farsz to wyśmienite połączenie sera feta i żółtego, doprawione świeżym szczypiorkiem. Całość smakuje przepysznie i jest zdecydowanie warta spróbowania!
Składniki dla 5 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Mleko 3,2% - 300 ml
- Cukier - 30 g (3 płaskie łyżki stołowe)
- Drożdże świeże - 60 g
- Ser Feta - 200 g
- Jajko - 8 szt.
- Ser żółty - 200 g
- Mascarpone - 200 g
- Szczypiorek - 30 g (1 pęczek)
- Masło - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki.
- Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i szczyptę soli.
- Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni.
- Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Zetrzyj ser żółty na tarce.
- Pokrusz fetę.
- Ciasto podziel na 4 porcje, rozwałkuj ciasto cienko.
- Na ciasto wyłóż ser żółty oraz mascarpone.
- Złóż brzegi, aby powstał rant, zwiń brzegi.
- Chaczapuri ma mieć kształt łezki.
- Umieść je na blasze i piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.
- 5 minut przed końcem pieczenia wbij jajko i dodaj pokruszoną fetę.
- Gotowe chaczapuri wyciągnij z piekarnika.
- Posiekaj szczypiorek i udekoruj wierzch wypieku.
Komentarz dietetyka
Chaczapuri imeruli to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Chaczapuri zawiera dużą ilość węglowodanów prostych, które gwałtownie podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny ich spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny