Chaczapuri adżarskie

Opublikowano: 28.04.2022 r.
Mąka pszenna, drożdże świeże, mleko, ser feta, mascarpone, ser żółty i jajka – to jedne z najważniejszych składników chaczapuri adżarskiego. Coś dla fanów pysznego, ciągnącego się sera! Jajko dodaje tej potrawie charakteru, a ser feta i mascarpone sprawiają, że smak jest naprawdę wyjątkowy.
Składniki dla 4 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 600 g (3 szklanki)
- Drożdże świeże - 60 g (około pół kostki)
- Mleko 3,2% - 300 ml
- Ser Feta - 150 g
- Mascarpone - 100 g
- Ser żółty - 200 g
- Jajko - 6 szt.
- Przyprawy - sól, pieprz, cukier
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj ciepłe mleko, drożdże, cukier i łyżkę mąki.
- Przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej zaczyn, roztopione masło i sól.
- Zagnieć ciasto, aż będzie gładkie i łatwo będzie odklejać się od dłoni.
- Ciasto pozostaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Zetrzyj ser żółty na tarce.
- Pokrusz fetę.
- Ciasto podziel na 4 porcje, rozwałkuj ciasto cienko.
- Na ciasto wyłóż ser żółty oraz mascarpone.
- Złóż brzegi, aby powstał rant, zwiń brzegi.
- Umieść je na blasze, wbij jajko i dodaj pokruszoną fetę.
- Piecz w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 30 minut.
- Posiekaj szczypiorek i udekoruj wierzch wypieku.
Komentarz dietetyka
Chaczapuri adżarskie to bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów, które szybko podnoszą poziom glukozy we krwi. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny