Ceviche z łososia
Opublikowano: 25.10.2023 r.
Łosoś, awokado i mango to trzy kluczowe składniki, które sprawiają, że to ceviche jest tak wyjątkowe. Świeżość ryby idealnie komponuje się z kremowym awokado i słodkim mango, tworząc niebo w gębie. Dodaj do tego odrobinę cebuli dymki, oliwę z oliwek i sok pomarańczowy, a otrzymasz danie pełne smaków, które zachwycą każde kubki smakowe.
Składniki dla 2 porcji:
- Łosoś filet - 200 g
- Awokado - 70 g (0,5 sztuki)
- Mango - 50 g (2 łyżki)
- Oliwa z oliwek - 20 ml
- Cebula dymka - 10 g
- Sok pomarańczowy 100% - 125 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryczka chilli świeża, kolendra świeża
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- folia spożywcza, miseczka
Przepis krok po kroku
- Umytego i osuszonego łososia obierz ze skóry i usuń ości.
- Pokrój łososia w kostkę około 1 cm x 1 cm.
- Łososia wymieszaj z 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, odrobiną posiekanego chilli, 2 łyżki posiekanej kolendry, 2 łyżkami posiekanej cebuli dymki oraz sokiem z pomarańczy (ryba musi być przykryta w całości, więc jeśli trzeba, dodaj więcej soku).
- Przykryj całość folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie odcedź rybę z nadmiaru soku.
- Do ryby dodaj pokrojone w kostkę mango oraz awokado (podobna wielkość jak w przypadku ryby), a także wlej oliwę.
- Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli trzeba.
- Podawaj od razu.
Komentarz dietetyka
Potrawa ta jest bardzo zdrowa i bogata w wartości odżywcze. Jest dobra w diecie o niskiej zawartości węglowodanów.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości