Ceviche
Opublikowano: 17.11.2021 r.
Łosoś, limonka i awokado to trio idealne do przygotowania pysznego ceviche. Ten klasyczny przepis, pełen świeżych smaków i cytrusowych nut, zaskoczy niejedno podniebienie. Łosoś marynowany w soku z limonki, połączony z kremowym awokado i ostrą zieloną papryczką chili, tworzy harmonijną mieszankę smaków, która na pewno zapadnie w pamięć.
Składniki dla 4 porcji:
- Łosoś filet - 400 g
- Cebula czerwona - 200 g (2 duże sztuki)
- Awokado - 200 g (1 średnia sztuka)
- Papryczka chili zielona świeża - 30 g
- Limonka - 300 g
- Pomarańcza - 300 g (1 duża sztuka)
- Przyprawy - sól, pieprz, sos sojowy, ocet ryżowy
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- szklana miska
Przepis krok po kroku
- Łososia wyczyść dokładnie z ości i odetnij mięso od skóry.
- Pokrój rybę w plastry równej długości.
- Posiekaj cebulę w pióra.
- Drobno pokrój papryczkę chilli.
- Awokado pokrój w kostkę.
- W miseczce umieśc warzywa, wlej 30 ml octu ryżowego, 20 ml sosu sojowego, wyciśnij sok z limonki i pomarańczy.
- Rybę dopraw solą i pieprzem i umieść w marynacie.
- Po upływie 20 minut podziel danie na cztery porcje.
Komentarz dietetyka
Ceviche to danie bardzo zdrowe. Zawiera sporą ilość białka zwierzęcego a także cenne dla naszego organizmu kwasy omega 3. Danie jest nisko kaloryczne a rodzaj obróbki zapewnia zachowanie wszystkich składników mineralnych.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny