Cevapcici
Opublikowano: 24.08.2021 r.
Mięso mielone wołowe, mięso mielone wieprzowe, cebula, czosnek – oto podstawowe składniki, które sprawiają, że cevapcici to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Te soczyste, aromatyczne kiełbaski, pochodzące z Bałkanów, są łatwe do zrobienia i idealnie nadają się na grilla czy patelnię.ści. Smakują wyśmienicie z ulubionymi dodatkami.
Składniki dla 10 porcji:
- Mięso mielone wołowe - 600 g
- Mięso mielone wieprzowe - 300 g
- Cebula - 100 g (1 duża)
- Czosnek - 12 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia grillowa, praska do czosnku, folia spożywcza, miska, patyczki do szaszłyków
Przepis krok po kroku
- Do miski przełóż mięso, dodaj bardzo drobno posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku. Dodaj także przyprawy 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki papryki ostrej i po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu.
- Mięso przykryj folią spożywczą i odstaw mięso do lodówki na 8-12 godzin.
- 10 patyczków namocz w wodzie przez minimum 30 minut.
- Mięso podziel na 10 części i uformuj kotlety w kształcie kiełbasek na patyczkach.
- Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj ją ewentualnie odrobiną oleju i smaż kotlety po 3-4 minuty z każdej strony.
Komentarz dietetyka
Cevapcici to oryginalne danie mięsne. Jest grillowane bez dodatku tłuszczu dzięki czemu wytapiamy tłuszcz zawarty w mięsie a ono staje się mniej kaloryczne.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki