Cepeliny litewskie
Opublikowano: 05.11.2021 r.
Ziemniaki, mięso mielone i cebula to podstawowe składniki cepelinów litewskich, tradycyjnego dania z Litwy. W tym przepisie mięso wieprzowo-wołowe łączy się z tartymi ziemniakami tworząc swoiste kluski, które nadziewa się aromatycznym farszem. Cepeliny podawane są zazwyczaj z boczkiem i cebulą, co dodaje intensywnego, wyrazistego smaku.
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki średnie - 1000 g
- Cebula - 200 g (2 cebule)
- Jajko - 2 szt.
- Mięso mielone wieprzowo-wołowe - 500 g
- Bułka tarta - 40 g (4 łyżki)
- Boczek surowy - 20 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- garnek, miska, forma do tarty 24 cm, patelnia
Przepis krok po kroku
- Cebulę (1szt) pokój na drobną kostkę.
- Do mięsa mielonego dodaje pokrojoną cebulę, jajko (1szt), bułkę tartą oraz sól i pieprz. Farsz wymieszaj dokładnie do połączenia składników.
- Obierz ziemniaki i zetrzyj je na tarce na małych oczkach. To samo zrób z drugą cebulą.
- Starte ziemniaki odcedź za pomocą gazy. Pozostałą skrobie po odcedzeniu dodaj do ziemniaków.
- Do masy ziemniaczanej dodaj pozostałe jajko oraz dopraw solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Z masy ziemniaczanej uformuj kulkę, rozgnieć ją i dodaj farsz mięsny. Zwiń dokładnie. Czynność powtórz do momentu wykorzystania wszystkich składników.
- Cepeliny gotujemy w garnku około 40 minut.
- Boczek pokrój w drobną kostkę i podsmaż na skwarki.
- Ugotowane cepeliny podawaj ze skwarkami.
Komentarz dietetyka
Cepeliny są potrawą kaloryczną oraz z wysokim indeksem glikemicznym dlatego można je spożywać, ale z umiarem.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk