Cebularz
Opublikowano: 26.06.2021 r.
Mąka pszenna, cebula, masło i drożdże to kluczowe składniki cebularza, tradycyjnego przysmaku z Lubelszczyzny. Bazujący na prostocie i wyrazistych smakach, cebularz to połączenie pulchnego ciasta drożdżowego i aromatycznej cebulowej posypki, wzbogaconej makiem. Przygotowanie tego wypieku jest łatwe, a efekt końcowy to pachnąca, chrupiąca przekąska idealna na każdą okazję.
Składniki dla 12 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 500 g
- Mleko 2% - 250 ml (1 szklanka)
- Drożdże suche - 15 g
- Masło - 100 g
- Cukier - 15 g (1 łyżka)
- Cebula - 525 g (5 cebul)
- Olej rzepakowy - 15 ml (1,5 łyżki)
- Mak suchy - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blacha do pieczenia 28x34 cm, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Podgrzej mleko i dodaj do niego cukier, 2 łyżki mąki i drożdże. Dokładnie wymieszaj i odstaw zaczyn na 15 minut w ciepłe miejsce.
- W międzyczasie obierz cebulę, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni z oliwą.
- Rozpuść masło.
- Do miski wsyp resztę mąki, łyżeczkę soli i dodaj zaczyn. Dokładnie wyrób ciasto.
- Dolej do ciasta masło i ponownie wyrób.
- Wyrobione ciasto odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Cebulę wymieszaj z 0,5 łyżeczki soli i pieprzu oraz 4 łyżkami maku.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrób i podziel na mniejsze kulki.
- Każdą kulkę lekko rozwałkuj, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wyłóż na nie cebulę. Pamiętaj, aby zostawić odstępy między bułeczkami, żeby się nie pozlepiały.
- Odstaw cebularze na 30 minut do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
- Wyrośnięte bułeczki piecz 20 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Komentarz dietetyka
Cebularze mają wysoki indeks glikemiczny, który można trochę obniżyć używając mąki pełnoziarnistej zamiast zwykłej, białej.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny