Cebula marynowana w occie

Opublikowano: 12.08.2025 r.
Cebula dymka, ocet spirytusowy i cukier – te trzy składniki to klucz do idealnej cebuli marynowanej w occie. Wyobraź sobie chrupiące krążki cebuli w słodko-kwaśnej zalewie, które dodają wyjątkowego smaku każdej potrawie. Przygotowanie jest proste, a efekt końcowy zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki dla 5 porcji:
- Cebula dymka - 1000 g
- Ocet spirytusowy - 250 ml (1 szklanka)
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Przyprawy - sól, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyca
Liczba porcji: 5
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, ściereczka, słoik 250 ml
Przepis krok po kroku
- Cebulki obierz i umyj.
- Słoiki dokładnie umyj i wyparz.
- Do garnka wlej 5 szklanek wody, dodaj do niej ocet, cukier, 1 łyżkę stołową soli, 2 liście laurowe oraz 4 ziela angielskie.
- Składniki na zalewę dokładnie wymieszaj i gotuj, doprowadzając ją do wrzenia.
- Na dno słoików ułóż kilka ziaren gorczycy, następnie ułóż cebulki tak, aby zachować około 2 cm wolnego brzegu od zakrętki.
- Cebulki zalej ciepłą zalewą i zakręć słoiki.
- Na dno garnka ułóż ściereczkę i ustaw na nią słoiki. Do garnka wlej wodę tak, sięgała połowy wysokości słoików.
- Słoiki pasteryzuj przez około 10 minut od momentu zagotowania się wody.
- Cebulki marynowane pozostaw do wystudzenia nakrętką do dołu.
- Następnie przechowuj je w chłodnym i zaciemnionym miejscu.
Komentarz dietetyka
Cebula marynowana w occie to doskonała propozycja na przekąskę lub przystawkę. Cebuli marynowanej nie powinny spożywać osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny