Causa rellena
Opublikowano: 16.11.2021 r.
Ziemniaki, limonka, awokado, majonez i piersi kurczaka - to właśnie one nadają causa rellena charakterystyczny smak i teksturę. Wyobraź sobie te składniki połączone ze sobą, z dodatkiem soczystej kolendry i oliwek, tworząc pyszne warstwowe danie. Causa rellena łączy w sobie świeżość i kremowość, którą trudno się oprzeć!
Składniki dla 10 porcji:
- Ziemniaki późne - 800 g (8 średnich sztuk)
- Limonka - 200 g
- Papryka żółta - 200 g (1 średnia sztuka)
- Majonez - 250 g
- Awokado - 300 g (1 duża sztuka)
- Groszek konserwowy - 200 g
- Marchewka - 200 g (1 duża sztuka)
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Kolendra świeża - 30 g
- Oliwki czarne - 200 g
- Przyprawy - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, rant do ciasta
Przepis krok po kroku
- Ugotuj pierś z kurczaka w wodzie z dodatkiem pokrojonej w kostkę marchwi, masła, liścia laurowego i ziela angielskiego oraz soli.
- Ziemniaki obierz ze skórki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie.
- Paprykę pomarańczową oczyść z gniazda nasiennego i zblanszuj w gorącej wodzie i zblenduj.
- Ugotowane ziemniaki wystudź i umieść w malakserze, dodaj do nich majonez, czosnek, sok z limonki, pastę z papryki oraz chili, rozdrobnij do powstania gładkiej masy.
- Pierś z kurczaka i marchew odsącz z wody.
- Pierś posiekaj drobno nożem, wymieszaj z majonezem, kolendrą oraz pieprzem.
- Awokado rozdrobnij z majonezem, dodaj marchew i groszek oraz czarne oliwki.
- Na sam spód rantu wyłóż warstwę puree ziemniaczanego, na nie farsz mięsny lub z awokado, potem warstwa puree i pozostały farsz, całość przykryj puree.
- Podawaj na zimno.
Komentarz dietetyka
Causa rellena to danie nie zawierające glutenu. Może być spożywane przez osoby z jego nietolerancją. Przystawka zawiera także dużą ilość białka zwierzęcego oraz cenny błonnik pokarmowy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny