Cataplana de marisco
Opublikowano: 19.11.2021 r.
Krewetki, małże, cebula, pomidor, kolorowe papryki i wino białe wytrawne – oto główne składniki cataplany de marisco, która jest portugalską ucztą dla miłośników owoców morza. Danie to łączy w sobie delikatny smak krewetek i małży z aromatycznym połączeniem warzyw i białego wina. Dodatek świeżej kolendry i oliwy z oliwek dopełnia całość.
Składniki dla 10 porcji:
- Krewetki - 1000 g
- Małże - 1000 g
- Cebula - 200 g (2 duże sztuki)
- Pomidor - 500 g (2 duże sztuki)
- Papryka czerwona - 400 g (2 średnie sztuki)
- Papryka zielona - 400 g (2 średnie sztuki)
- Wino białe wytrawne - 250 ml (1 szklanka)
- Kolendra świeża - 30 g
- Oliwa z oliwek - 100 ml
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz z łupiny i pokrój w drobną kostkę.
- Zeszklij cebulę na oliwie.
- Papryke oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.
- Pomidory pokrój w kostkę.
- Dodaj na patelnie pomidory i paprykę i podsmaż, dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj na patelnię krewetki i małże, wlej białe wino i 300 ml wody.
- Duś na wolnym ogniu przez 20-25 minut.
- Na koniec posyp posiekaną kolendrą.
Komentarz dietetyka
Cataplana de marisco to danie zawierające dużą ilość białka zwierzęcego. Ryby i owoce morza powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny