Casarecce

Opublikowano: 25.07.2022 r.
Makaron casarecce, soczysta pierś kurczaka, świeża cukinia i kremowa śmietanka to główne składniki tego pysznego dania. Delikatnie podkręcone parmezanem i natką pietruszki, a wszystko podsmażone na oliwie z oliwek. Crème de la crème domowych obiadków, które łatwo przygotujesz w pół godziny.
Składniki dla 4 porcji:
- Makaron casarecce - 200 g
- Cukinia - 300 g (1 średnia sztuka)
- Cebula - 100 g (1 średnia sztuka)
- Piersi kurczaka bez skóry - 600 g
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Ser parmezan - 70 g
- Natka pietruszki - 20 g (1 pęczek)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (4 łyżki stołowe)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, garnek
Przepis krok po kroku
- Obierz cebulę z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.
- Cukinię pokrój w kostkę.
- Pokrój pierś z kurczaka w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek.
- Zeszklij cebulę.
- Podsmaż cukinię.
- Dodaj kurczaka na patelnię i dopraw solą i pieprzem.
- Smaż przez 4-5 minut.
- Wlej śmietanę i gotuj na dużym ogniu przez 5 minut.
- Do garnka wlej wodę i wsyp łyżkę soli.
- Zagotuj wodę i dodaj makaron.
- Gotuj przez 9 minut.
- Odcedź makaron i dodaj do niego sos.
- Wymieszaj i dodaj posiekaną natkę pietruszki i starty parmezan.
- Podawaj w głębokim talerzu.
Komentarz dietetyka
Casarecce to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Makaron jest także dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Makaron sprawdzi się jako cheat meal dla osób będących na diecie redukcyjnej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny