Carpaccio z pomidorów

Opublikowano: 04.04.2023 r.
Pomidor, cebula, czosnek i oliwa z oliwek to kluczowe składniki w naszym prostym przepisie na carpaccio z pomidorów. To danie to esencja świeżości i prostoty, idealne na lekki, letni posiłek. Pokrojony w cienkie plasterki pomidor w towarzystwie aromatycznego czosnku i cebuli, skropiony oliwą z oliwek, tworzy harmonijną kompozycję smaków.
Składniki dla 4 porcji:
- Pomidor - 600 g (4 sztuki)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Oliwa z oliwek - 40 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, oregano, bazylia, bazylia świeża
Liczba porcji: 4
Przepis krok po kroku
- Pomidory umyj i pokrój w bardzo cienkie plastry.
- Ułóż na talerzu.
- Dodaj plastry cebuli, dopraw i skrop oliwą.
Komentarz dietetyka
Połączenie pomidorów i cebuli u osób z tendencją do zgagi i refluksu może nasilać te dolegliwości.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk