Carpaccio z dzika

Opublikowano: 03.04.2023 r.
Sarnina, czerwone wytrawne wino, czosnek i oliwa z oliwek – to klucz do wyjątkowego carpaccio z dzika. Dobrze doprawiona, delikatna dziczyzna, marynowana w winie i czosnku, skropiona odrobiną oliwy z oliwek. Idealna przystawka, która podkreśli charakter każdego wykwintnego przyjęcia.
Składniki dla 10 porcji:
- Sarnina - 400 g
- Wino czerwone wytrawne - 25 g
- Czosnek - 5 g
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, ocet jabłkowy, jałowiec, miód
Liczba porcji: 10
Przepis krok po kroku
- Mięso umyj i osusz.
- W misce wymieszaj przyprawy, drobno posiekany czosnek, miód, oliwę i wino.
- Po tym czasie pokrój na cienkie plasterki.
Komentarz dietetyka
Surowego mięsa nie powinny jeść dzieci ani kobiety w ciąży.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk